Ενότητα Εργασίας 7

Ενότητα Εργασίας 7

Αξιολόγηση και αξιοποίηση καινοτομίας – περιβαλλοντικά φιλικής φυτοπροστασίας

Υπεύθυνη ΕΕ7

Η ΕΕ 7 περιλαμβάνει την κοινωνικοοικονομική αξιολόγηση, την περιβαλλοντική αξιολόγηση των καινοτόμων τεχνολογιών και βιοφυτοπροστατευτικών προϊόντων και την αξιοποίηση της.

Η ενότητα περιλαμβάνει τρεις υποενότητες:

Ενότητα 7.1

Κοινωνικοοικονομική αξιολόγηση καινοτόμων προϊόντων και μεθοδολογιών καινοτόμου φυτοπροστασίας – Αποτίμηση και βελτίωση της αποδοχής των νέων τεχνολογιών

Ο στόχος της ενότητας είναι να αναλυθούν οι τεχνικοί, κοινωνικοοικονομικοί, πολιτικοί, περιβαλλοντικοί και συμπεριφορικοί παράγοντες που ενισχύουν ή παρεμποδίζουν την υιοθέτηση καινοτόμων φυτο-προστατευτικών πρακτικών και τεχνολογιών από τους παραγωγούς.

Θα πραγματοποιηθεί έρευνα σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης για να προσδιοριστούν και να κατανοηθούν τόσο οι φραγμοί/εμπόδια όσο και οι κινητήριοι μοχλοί για την υιοθέτηση καινοτόμων φυτο-προστατευτικών προϊόντων από τους παραγωγούς.

Αποτίμηση και προτάσεις για τη βελτίωση της αποδοχής των νέων τεχνολογιών

Θα προσδιοριστούν οι εξωγενείς και ενδογενείς επιδράσεις στην υιοθέτηση καινοτόμων φυτο-προστατευτικών προσεγγίσεων. Η ανάλυση των επιδράσεων θα βοηθήσει στο σχεδιασμό προτάσεων για τη βελτίωση αποδοχής των νέων τεχνολογιών.

Ενότητα 7.2

Προσδιορισμός περιβαλλοντικής αειφορίας σε επιλεγμένες πιλοτικές εφαρμογές

  • Επιλογή των πιλοτικών εφαρμογών στις οποίες θα βασιστεί η εργασία του προσδιορισμού αειφορίας, έπειτα από συνεννόηση με τον συντονιστή του ΕΕ7
  • Πραγματοποίηση λεπτομερούς ανάλυσης και δοκιμής διαφορετικών, διαθέσιμων μοντέλων αξιολόγησης της περιβαλλοντικής αειφορίας προκειμένου να επιλεγεί το καταλληλότερο μοντέλο που θα παράσχει ολοκληρωμένες και αξιόπιστες προβλέψεις σχετικά με τις επιπτώσεις των φυτο-προστατευτικών προϊόντων.
  • Αξιολόγηση της περιβαλλοντικής απόδοσης των προτεινόμενων στρατηγικών φυτοπροστασίας, επικεντρώνοντας την προσοχή σε δύο βασικούς παράγοντες αειφορίας: την οικοτοξικότητα και την ανθρώπινη τοξικότητα (Ecotoxicity & Human Toxicity).

Δημιουργία βάσης γνώσεων περιβαλλοντικής αποτίμησης φυτο-προστατευτικών στρατηγικών με τα νέα ή βελτιωμένα σχεδία ΟΔΕ & Α

  • Συλλογή πρωτογενών δεδομένων από την ομάδα της ΕΕ6 σχετικά με τις καλλιεργητικές πρακτικές, τη χρήση φυσικών πόρων όπως το νερό και η γη, την κατανάλωση ενέργειας και άλλα.
  • Διεξαγωγή μελέτης Ανάλυσης Κύκλου Ζωής (ΑΚΖ) προκειμένου να αποκτηθεί μια πιο πλήρης κατανόηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, εξετάζοντας επιπλέον περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως το ανθρακικό αποτύπωμα και η ρύπανση.

Στρατηγικές και προτάσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και μετριασμού των περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Με βάση τα ευρήματα των προαναφερθέντων εργασιών:

  • Ανάλυση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων προκειμένου να αναδειχθούν προβληματικά σημεία και προτεινόμενες λύσεις.
  • Εκπόνηση προτάσεων για την ορθολογική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων και την περαιτέρω βελτίωση των διαδικασιών, προκειμένου να επιτευχθεί μια ακόμη πιο αποτελεσματική και βιώσιμη φυτοπροστασία.
Ολόκληρο το σχέδιο:

Ενότητα 7.3 Διασφάλιση πνευματικής περιουσίας και αξιοποίηση αποτελεσμάτων

  • Προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ώστε να καταγραφούν τα διπλώματα ευρεσιτεχνιών που περιορίζουν την ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευση της καινοτομίας και των εφευρέσεων που στοχεύει το πρόγραμμα.
  • Ανάλυση της αγοράς φυτο-προστατευτικών στην Ελλάδα και σε γειτονικές χώρες (Ιταλία). Έμφαση θα δοθεί στην αγορά βιοφυτοπροστατευτικών, προϊόντων για βιολογική καταπολέμηση και παγίδων.
  • Εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τα επιμέρους προϊόντα.
  • Ανάλυση δυνατοτήτων/συνεργατών για βιομηχανική παραγωγή.
  • Μελέτες PESTLE (Political, Economic, Social, Technological, Legal and Environmental) και για καλύτερη στρατηγική ανάπτυξης στον τομέα.